lørdag den 28. november 2009

Penge avler penge

Penge avler penge....

Som alle ved så er det den første million, der er den sværeste at skaffe. Derfor er der mange, som aldrig bliver rig.

Hver gang de har nogle penge bliver de nød til at bruge dem igen, for at få det til at hænge sammen. Hvis du fx. tjener 15000 kr. efter skat skal du betale mad, el, varme, bolig, bil, benzin, tøj, ferie m.m. Det betyder at når året er omme, har du ca. det samme beløb på din konto, som for et år siden. Sådan vil det gå år efter år uden det ændre sig.

Hvis målet er at få den frihed til at gøre det man har lyst. Som man fx. kan opnå, hvis man på kort tid går fra 15000 kr. til 25000 kr. udbetalt. Så vil man pludselig have 10000 kr mere til sig selv. Så kan man gå i biffen, på restaurant, eller weekend ophold.

Nu er det svært at pludselig få 10000 kr. mere pr. mdr. I virkligheden sker det over en periode på måske 5 år, hvilket betyder at ens udgifter, også langsomt er stiger og når det femte år er slut, har man ikke mere på kontoen end fem år tidligere.

Mennesket er indrettet sådan at det tilretter sig efter forholdene. En læge og en arbejdesløs kan jo begge leve. Men lægen's udgifter til de faste udgifter er større en den arbejdsløse. Større bil, hus, rejser o.s.v.

Når du stopper på arbejdsmarkedet gå du sikkert ned i indtægt, så selvom du har arbejdet hele dit liv skal du stadig tænke på el, varme, tøj o.s.v.

Hvis du ønsker at bryde denne evige skrue, kan du læse mere i morgen.

forsættes.

Nogen er så fornuftig at de spare lidt op, men når året er omme er opsparingen også brugt. Der var der lige en bil eller en ombygning, der stod for tur. Det er også dejligt at få ny bil, men biler har en fejl. De taber i værdi. Det ved alle, men hvorfor køber de så en bil?

Nu er det ikke bare biler der taber i værdi. Har du lige købt nyt hus så er det fra dag to ikke nyt længere og er begyndt forfalde. Man kan være heldig at købe et hus, som stiger i værdi, men veligeholdes og renter trækker i den modsatte retning. Det er sjældent at det giver det store afkast. Hvis du satte dig ned og tog alle dine udgifter du har haft på huset, i hele perioden, så tvivler jeg på der er plus på kontoen. Husk alle udgifter, så som købsomkostninger, renter og afdrag , veligeholdes , ombygning, forsikringer, salgs omkostninger. Men det kan og være sekundære omkostninger, fx til ''haven'' Du har købe plæneklipper, hæk klipper, trimmer, anlægning af bede og alt andet godt.

Det første du skal gøre nu er at træffe et valg. Hvis du tilfreds med det du og din familie har at gøre med, så opnår du aldrig at komme ud af den evige gælds byrde. Hvis du vi tage et nyt skridt i en anden retning så gør det nu.

forsættes

Nu skal du til at tjene penge. Den først million er den sværeste ja, en hvordan tjener man så den første million og hvorfor er det vigtig. Hvis du har 1 million vil du bare ved at sætte den i banken få 50000 kr ekstra i indtægt hvert år i resten af dit liv. 50000 kr oven i din løn uden at lave noget.
Jo før du kommer op på millionen jo flere gange vil du tjene 50000 kr. Jeg ved godt der er noget der hedder skat og du måske kun får 30000 udbetalt. Men det svare måske til 1½ -2 månedes lønninger ekstra. 14 mdr. løn 12 mdr. arbejde er vil ok, til at starte på. Men lad os sige det er dit mål. Hvis du har andre mål så skriv det ned.

Nu er vi jo alle på forskellige trin af vores liv, men lad os først tage udgangs punkt i en, som kommer ud af skolen og skal til at flytte hjemme fra. Bagefter kommer jeg ind på en familie midt i livet.

De fleste unge tjener ikke særlig meget men her er det vigtige ikke at spare op men ikke at stifte gæld. Kan man spare op er det optimalt. Men hvordan undgår man at stifte gæld.

Uanset hvor lidt man tjener, skal man bruge mindre.

Glem alt om smart modetøj og store biler og dyre lejligheder i storbyen. Tænk på genbrug, loppemarked, og alternativ bo fællesskaber. Logi , lys og varme er meget dyrt så tænk nyt. Køb en billig camping vogn eller lån dine forældres og lej dig ind på en camping plads. Køb en hus i fællesskab med nogen som er med på ideen om hurtig at tjene den første million. Man kan også slå sig ned på landet lidt uden for byen og passe dyrene i weekenden og derved tjene til husleje, varme og el.

Så skal du finde dig en indtægts kilde. Job er oplagt, men da du måske samtid læser er tid også en faktor. Så jo flere I bor sammen jo flere opgaver kan undgås og des mere kan du arbejde. Gruppearbejde til at komme i gennem studierne er også en fordel. Groft sagt; Jo højere karakter jo højere løn bagefter.

Det er meget vigtig du lægger et budget, så uanset hvor lidt du tjener bruger du mindre.

Mange vil sige, jamen jeg er ung, jeg skal more mig og leve livet. Ja bare det er i budget, så er det ok men det betyder så bare at der er længere vej til millionen. Hvis du opdager der er 5000 kr i plus på kontoen og så lad være med at holde en stor fest i 3 dage fordi du vil være populær.

Hvis du ikke lige tror dette kan lade sig gøre så kik her til forsættelsen kommer http://fpn.dk/penge/article1903016.ece

forsættes

Når du er ung og skal ud og låne penge vil banken tit stille krav og samtid skal du bevise du kan betale tilbage. Der er store gebyr og forholdsvis store renter. Du ved ikke om du skal låne penge i 3 eller 10 år da et job ikke er en selvfølge og du evt. kan komme ud for at skal gå et år om.

Men summa summarum handler det om at hver krone tæller og din tid bliver brugt fornuftig i livet. Hvis du kommer gennem studierne med en høj gæld skal det jo betales tilbage igen. Det skal du måske gøre i en periode i dit liv, hvor du har små børn.

Den gæld du stifter som ung skubber du faktisk foran dig langt hen i livet, til frustration for dig selv. Men ikke mindst renter og renters renter gøre at du måske skal betale dobbelt eller mere tilbage. Denne gælds byrde gør, at når du er kommet på arbejdsmarkedet, så afdrager du på gælden, i stedet for at spare op.

Hvis man ser på samfundet generalt så er det jo næste alle der har gæld. Det vil sige fra ca. 18 år og så resten af livet betaler de renter. Disse renter kunne du i stedet bruge på dig selv.

I få ord, løsning 1.
Den unge mand sagde: Jeg skal bruge en bil til 10000 kr. nu. Så gik han i banken og lånte 10000 kr. Han kom til at skylde 12000 kr (låne gebyr) og betalte 5000 kr. i renter. Da han var færdig med at betale bilen, var den nedslidt og han fik 1500 kr. ved en hugger. Som han så kunne bruge til den næste bil, som han skulle ud at låne til.

I få ord, løsning 2.
Den unge kvinde sagde: Jeg skal bruge en bil, men jeg har ikke råd, så jeg cykler. Efter 2 år kunne hun købe bilen kontant. Da hun ikke havde en gæld, havde hun råd til at overholde alle service på bilen og den holdt derfor længere tid. Hun kunne også spare op, så da bilen var slidt ned, havde hun råd til at købe en nyere bil, end den første. De 1500 kr hun fik for den gamle, satte hun i banken og fik renter.

En af de næste dage kommer der råd om hvordan du kommer ud af din gæld hvis du fx. er midt i livet.

forsættes


Næste afsnit handler om op og nedkonvertering af bolig lån, som er en af flere muligheder du har for at nedbringe din gæld.

Det er meget normalt at have en stor gæld når man er midt i livet. Tit kan den være på 1 - 1½ million eller mere. Så er det blevet moderne at have flex lån for at få en lav rente. Det er for så vidt godt men det er bare ikke det billigste. Det er ikke vigtig at have kun at have en lav rente, men også kikke på kursen. Sidst men ikke mindst så kan et fast forrentet lån omlægges med både ned og op konvertering og derved opnå en gevinst som langt overgår den gevinst ved en lav rente.

Nedkonvertering: Omlægning af lån i forbindelse med et rentefald kaldes "nedkonvertering". Et bestående lån omlægges til et nyt med lavere rente og dermed lavere ydelse. Nedkonvertering kan også kombineres med en løbetidsforlængelse. Vælger du at få en længere løbetid på det nye lån, bliver terminsydelserne normalt mindre - til gengæld kommer lånet til at løbe i en længere årrække. Jeg vil ikke anbefale at du forlænger løbetiden da formålet jo er at få de gæld hurtig væk.

Opkonvertering: Omlægning af lån i forbindelse med en rentestigning kaldes en "opkonvertering". Et bestående lån omlægges til et nyt lån med en højere nominel rente. Formålet er at opnå en mindre restgæld og bringe sig i en gunstig position, hvis renten igen falder. Opkonvertering sker som regel ud fra en forventning om et fremtidigt rentefald. Hvis renten falder, kan lånet med den mindre restgæld omlægges til et nyt lavere forrentet lån. Det samlede resultat er herefter en mindre gæld til en lavere rente.

Et 30 årig bolig lån er den type lån som historisk set har svinget mest i rente og kurs. Så det er det lån jeg vil anbefale.

De fleste kreditforeninger har automatisk opdateringer om hvor når det kan betale sig at omlægge men nu er det sådan at fra du siger ja til en omlægning og til den træder i kraft kan der gå dyrebar tid. Derfor skal du holde øje med kursen og når den nærmer sig en den rette kurs skal du forberede papirerne og nå så kursen rammer så er det bare at sige ’’nu’ til kreditforeningen.

Det koster at omlægge så derfor er det normalt at kursforskellen er over 5 point ved et lån på en million.

Jeg vil ikke komme nærmere ind på hvordan du omlægger. Her vil jeg anbefale dig at snakke med din Bank og Kreditforening. Men vent med at gøre det før du har læst resten af bloks. Da der kommer en anden mulighed, som også kræver kredit lån.

Forsættes.

Med det forgående afsnit i hukommelsen, så vi jeg nu give dig en mulighed som er tænkt før, men ikke for dig og din familie.

Det handler ikke om kollektiv, men om bo fællesskab. Lav et fællesskab i det område som du bor i eller har lyst til at slå dig ned i. Om det er ny byggeri, en nedlagt gård eller en villavej m.m. er ikke så vigtig. Men det handler om at være et vist antal familier, som kan varetage forskellige opgaver.

Det er vigtig at der er familier fra forskellige aldersgrupper. Hvis man kan finde 2 familier i tyverne , 2 i trejviderne osv. så er det optimalt.

En anden opdeling er det erhverv, som de forskellige personer har. Det kunne være Tømmer, Mekaniker, Advokat, Læge, Mure, Hjemmehjælper, pædagog, Edb nørd o.s.v. Man kan sige at jo flere erhvervs områder des bedre.

Det er ikke meningen at Muren fx. skal lave alt murearbejdet, men han/hun skal bidrage med gode råd.

Når man har disse to opdelinger, kan man varetage mange opgaver. Pensionisten kan passe børn, mekanikeren kan servicerer de fælles biler, som fællesskabet har anskaffet. Den studerende kan lave lektiehjælp og andre kan slå græs. Hvis det er på en gård vil en landmand være god at have i fællesskabet. Sådan må man i hvert tilfælde kikke på hvad man har brug for.

En anden fordel er fælleskøb। Hvis man har cykler i fællesskab, plæneklipper, trailer, grill, campingvogn, men også TV stue og PC rum kan begrænse udgifterne. Det er nogen gang de små ting der tæller. Mange har fx. en badevægt til at stå, men hvor mange står op på den hver morgen? En vægt til 50 personer og måske en fælles veje dag så får vi både gjort noget ved din økonomi, klimaet, og sammen med fælles løb så bliver det også sjover at tabe sig. Der står tusindvis af video maskiner, dvd afspillere, playstaion, wii, i danskernes hjem. Men bliver de brugt?

Et andet vigtig sted, er igen bilen. Hvis man har fx. et par El-biler, en minibus, og en familie bil så har man dels mindre udgift pr person og også altid en bil som passer til ens behov.

Her i disse klima tider må man også tænke på miljøet. Så lav noget fælles solvarme jordvarme eller vind m.m. Det har to fordele ved at lave det i fællesskab. Det ene er at det er at jo stører anlægget er jo mere rentabel er det og når man er mange sammen kan man også presse prisen mere. Forstil dig at du skulle indkøbe energi vinduer til måske 20 huse. Vil det kunne give rabat?

Rabat ved store mængder er en af fællesskabet store fordele. Tænk på det hver gang I køber mad, tøj, telefoner, have indkøb, Internet, møbler, strøm, forsikringer og bank forbindelser. ja stort set alt hvad en moderne familie bruger. Vis man kan blive enig om hvor man skal holde ferie så er det også et sted hvor man kan spare.

Der har også været fokus på huse bygget at halm og ler m.m. og hvis der er nogen der har lyst til denne metode så er De velkommen. Men jeg tvivler på at man kan få bare 1% af befolkningen, med på denne trend. Jeg er godt klar over at et er billig og passer overens med at nedbringe din gæld meget. Men jeg er bange for at alle de penge du spare, kommer du til at ofre i tid. Det kræver utrolig meget at være selvbygger i måske 3 år. Det kan give stress og koste ægteskabet, så man skal være meget hug på denne løsning´ inden man går i gang. Sådanne huse kræver også stor løbende vedligeholdelse og det er ikke den vej huse bygges i dag.

Håber ovenstående har sat nogle tanker i gang.

Forsættes.

Om du bor i bofællesskab eller alene er dine udgifter til mad en stor post. Så her er der også meget at spare. Det er temlig simpel men der er utrolige mange retter som ikke koster det store. Så det første du kan gøre er at søge på nettet på fx. billig mad. Så skal du lave et slags mad buget. Hvis du regner ud hvad koster det hvis du laver bøf med katofler eller pandkager. Et buget så du ved at hvad hver ret koster fo dig / familien. Når du ved at den ene ret er billiger end den anden så kan du altid gå efter det billigste. Du kunne fx. have en kødløs dag, og en fast dag hvor du spiser suppe som er billig.

Så skal du lære dit køkken at kende. Når du steger en kylling i ovnen så find ud af hvor lang tid der skal til at den er færdig. Så fra du starter ovnen og til du slukker og udnytter måske 10 min efter varme. Udnyt altid opvarmningsperioden optimalt. Denne fremgangs måde kan også bruges ved stegning og kogning.

Det sidste med mad er rester. 10 % af alt mad bliver smidt ud i Danmark. En familie vil kunne spare 500-700 kr pr. mdr. ved at kun lave den mængde mad der er brug for og ikke hvad du tror der er brug for. Hvis I fx. bruger 2 ½ pose ris og smider i ½ pose ud hver gang i får ris så bliver det til meget. Kog derfor 2 poser og så tilpas med salat. Når I har ramt plet og alle er mætte, så skriv det ned så I kan huske det, til næste gang I skal have det samme.

Forsættes

Der er stadig en del steder du kan spare, men det vil jeg være op til dig at finde. Hvis du sætter dig ned og laver en liste på de ting du kan spare på og så følger den så er du godt på vej.

Så laver du en liste på ting, som kan øge dine indtægter.

Er du villig til at ændre dig for at få din gæld væk så hurtig så muligt.?????

Nu har du et mål og så er det bare at gå efter det. Så vil du opleve at i stedet for at hele livet skulle finde penge til alting så vil du have overskud hver mdr.
Dette overskud skal du bruge på at nedbringe din gæld så hurtig så muligt.
Lav en beregning så du kan se at om fx. 10-12 år (huslån)er du og din familie glædfri. Er den kun forbrugslån skal det gå hurtigere. Hvis du ikke er tilfreds med tiden så må du ind og se på det en gang til.

Husk der er ingen regler i Danmark om at man skal bo i ´hus eller lejlighed.
Der er ingen regler om at man skal have gæld.
Der er ingen regler om at man ikke må arbejde mere end 37t.
Der er ingen regler om at du ikke kan ændre dig.

Håber du kan bruge dette indlæg og jeg ønsker dig hermed held og lykke.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar